.: Panggilan telefon bimbit pertama di dunia

SESEDAP RASA

SEDAP BAGIMU SEDAP JUA BAGIKU

Thursday, 10 November 2011

Panggilan telefon bimbit pertama di dunia

Panggilan telefon bimbit pertama di dunia dibuat pada 3 April 38 tahun dahulu iaitu pada tahun 1973 oleh seorang pengurus besar firma Motorola,Martin Cooper di New york.Beliau yang ketika itu berusia 44 tahun keluar bersiar-siar dengan membawa telefon bimbit prototaip Motorola Dyna-TAC ,Orang pertama yang beliau hubungi adalah pesaingnya iaitu Dr.Joel S Engel untuk menyatakan Motorola telah berjaya mengatasi Bell dalam perlumbaan untuk menghasilkan telefon bimbit pertama di dunia.





Telefon bimbit Dyna-TAC yang seberat 0.6 kilogram berada di pasaran 10 tahun kemudian iaitu pada tahun 1983,Dan dijual pada harga yang mencecah AS3.500 bersamaan RM10,592

Untuk mengetahui lebih lanjut klik Disini
Comments
4 Comments

4 comments:

EmpayarUtama said...

Teringat dulu-dulu sau grup singgah minum kopi 4 orang bila duduk semua letak enset atas meja gampak sey lg besau dr walkie talkie huhuhuh

SeseDaP RaSa said...

hehehe..mjur nset skrang x besar mcm dulu..

❤ LoVe Cik Fia ❤ said...

huhue.. tak pernah lagi tengok henset besar2 yg zaman dulu punya.. teringin nak tengokk.. hehe

SeseDaP RaSa said...

payah nak jmpa dah.. kena cari kat pakcik google la..hehhe